1. HABERLER

  2. EKONOMİ
  3. Türkiye’de koy kapatılarak ilk balık yetiştiriciliği Kahta’da yapılıyor
Türkiye’de koy kapatılarak ilk balık yetiştiriciliği Kahta’da yapılıyor

Türkiye’de koy kapatılarak ilk balık yetiştiriciliği Kahta’da yapılıyor

Şevket BOZKURT / KAHTA (Adıyaman), (DHA) - ADIYAMAN’ın Kahta ilçesinde girişimci Remzi Keser, Atatürk Barajı’nda kendi köyüne yakın bir koyda ağlarla kapattığı alanda kurduğu 1 Milyon TL’lik balık çiftliğiyle, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi..

A+A-


Kahta’ya bağlı Yeşilkaya Köyü’ndeki Atatürk Baraj Gölü’ne kurduğu balık çiftliğinde sazan balığı üretimine başlayan girişimci Remzi Keser, üretilen balıkların doğadaki sazan balıklarına göre daha kaliteli ve lezzetli olduğunu söyledi.

Türkiye'de Bir İlk

Türkiye’de koy kapatarak balık yetiştiriciliği yapan ilk girişimci olduğunu ifade eden Remzi Keser, yaptığı açıklamasında; “Atatürk Barajı’nın 14. avlak bölgesinde koy kapatarak sazan balığı yetiştiriciliği yapmaktayım. Bu projeye 2 yıl önce başvurdum ve yaklaşık 2 yıllık bir süreçten sonra ruhsatımızı aldık. Projeye ilk etapta 50 bin yavru balıkla başladık. Yıllık 29 ton balık üretmeyi hedefliyoruz. Ülkemizde koy kapatarak balık yetiştiriciliği yapan ilk girişimci olmanın gururunu yaşıyoruz. Bölgemizdeki baraj sularında kapatılabilecek daha çok koy var. Ben bir ilki başlattım. Bölgedeki insanlarımızın bu tür projelere özellikle girişimde bulunmalarını tavsiye ediyorum. Çünkü sazan balığı bölgemizin sevdiği bir balık türüdür. Sazan balığı hem bölgem hem de çevre ülkelerden özellikle Arap ülkelerinde rağbet gören bir balık türüdür. Bu açıdan bakir bir alan olarak görüyorum. Şu anda kapattığımız koyda yaklaşık 50 bin tane yavru balığımız var. Önümüzdeki yıl bu sayıyı 300 bine çıkartarak bu işi daha da arttırmayı hedefliyoruz” dedi.

1 Milyon TL'lik Yatırım

Yaklaşık 1 Milyon TL’lik yatırımla 4 bin metrekarelik alanın ağlarla kapatılarak balık yetiştiriciliği yapıldığını ifade eden Kahta İlçe Tarım Müdürü  Zülküf Orak ise, yaptığı açıklamada; “İlçemiz Yeşilkaya Köyü’nde Remzi Keser isimli vatandaşımızın kendi imkanlarıyla yarı entansif pullu sazan yetiştiriciliği projesi yaklaşık 1 Milyon TL tutarında bir projedir. Bu projemiz ile yaklaşık 29 ton balık elde etmeyi hedefliyoruz. Bu projemiz Atatürk Barajı’nın 14. avlak bölgesinde koy kapatarak sazan balığı yetiştiriciliği yapılan bir projedir. Kafes yerine ağlarla kapatılan bölgede maliyetin düşürülmesi planlanılarak yapılan projede tesis alanı ağlarla iki ayrı bölgeye ayrılmıştır. Birinci bölgede yavru balıklar bulunurken ikinci bölgede ise yetiştirilen ve satışa hazır olan balıklar bulunmaktadır. Tesisimizin Kahta’ya uzaklığı ise yaklaşık 56 kilometredir. Ülkemizde yapılan ilk proje olması sebebiyle özen gösterdiğimiz ve değer verdiğimiz bir projemiz. İlk etapta 50 bin tane yavru balık bırakılmıştır. Balıklarımızın her aşamada büyümeleri kontrol edilmektedir ve sıcaklıklar da göz önünde bulundurularak dışarıdan kontrollü yemleme yapılmaktadır. Böylece balıkların büyüme hızları arttırılacaktır. Hedeflenen kapasiteye ulaşıldığında elde edilen ürünlerin çoğunluğunun Ortadoğu ilkelerine ihraçları söz konusu ve ülkemize maddi açıdan girdisi de küçümsenmeyecek kadar büyük olacak. Ülkemizde ilk olan bu projemizin Kahta’da olması bizler için ayrı bir heyecan ve ayrı bir gurur kaynağı olmuştur. Bundan dolayı girişimcimiz Remzi Keser’i tebrik ediyor, bundan sonraki iş hayatında kendisine başarılar diliyorum” dedi.