1. HABERLER

  2. YEREL HABER
  3. Başkan Turanlı, güven tazeledi
Başkan Turanlı, güven tazeledi

Başkan Turanlı, güven tazeledi

Kahta Ziraat Odası 9. Olağan Genel Kongresi’nde mevcut başkan Fatin Rüştü Zorlu Turanlı, güven tazeleyerek tekrar başkan seçildi..

A+A-

Kahta Tekstil Düğün Salonu’nda yapılan kongreye Adıyaman Ticaret Odası Başkanı İrfan Torunoğlu, Adıyaman Ticaret Odası Meclis Başkanı Gani Bereket, Kahta İlçe Tarım ve Orman Müdürü Zülkif Orak, Kahta Tarım Kredi Kooperatif Müdürü Fatih Çelik, Adıyaman Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Yönetim Kurulu Başkanı Abuzer Alıcı, Öz Kahta Esnaf Kefalet Kooperatif Başkanı Zeynel Aydın, Adıyaman Süt Yetiştiricileri Birliği Başkanı Deniz Alan, mahalle ve köy muhtarları ile çiftçiler katıldı.

Seçim kurulu yetkililerinin yaptığı yoklamada salt çoğunluk sağlandığının tespitinden sonra bir dakikalık saygı duruşu akabinde İstiklal Marşı'nın okunmasıyla, verilen önerge ile divan kurulunun oluşumuyla kongreye başlandı. Oda faaliyet raporlarının okunması ve müzakere edilmesi 2023-2026 tarihleri arası tahmini bütçe müzakere edilmesi, bir önceki yönetimin ibra edilmesi akabinde Kahta Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fatin Rüştü Zorlu Turanlı söz alarak: “Son yıllarda dünyada ve ülkemizde yaşanan gelişmeler, tarım sektörünün ne kadar önemli bir sektör olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur. Özellikle pandemi süreci ve hemen akabinde ülkemize yakın bölgelerdeki gelişmeler, tarımsal üretimin farklı boyutlarda şekillenmesine neden olmuştur. Bu süreçte, birçok ülke tarımsal üretimi arttırmaya çalışırken, tarımsal ürün pazarlarını daraltma yoluna gitmiştir. Ülkemizde de bazı tarımsal ürünlerin dışsatımında kısıtlamaya gidilmiştir. Çünkü tarım diğer sektörlerin lokomotifi konumundadır. Bu bilinçle çiftçilerimizle birlikte el ele vererek tarımsal üretimi arttırmaya devam edeceğiz.
Tarım sektöründeki sorunların neler olduğunu, çiftçilerimizin sıkıntılarını gayet iyi biliyor ve bu sorunların çözülmesi için var gücümüzle çalışıyoruz.
Değerli katılımcılar, bilinen ve sizlerin katkılarıyla tespit ettiğimiz bu sorunları çözmek adına, sorunun muhataplarıyla sürekli iletişim halinde olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Sizlere son dört yıl içinde yaptığımız bazı faaliyetlerden kısaca bahsetmek istiyorum.
- GAP-TEYAP ile yapmış olduğumuz protokolle 4 köyde 10’ar dekarlık alanlarda farklı sebze türlerinin demonstrasyon çalışmalarını ve teknik desteklerini yaptık.
- Bu protokol çerçevesinde bir çok üreticimizi, ülkenin farklı yerlerinde modern üretim bahçelerinin yerinde görülmesi amacıyla teknik geziler düzenlenmesini sağladık. Özellikle modern bağ tesisleri hakkında ayrıntılı eğitimlerle yerinde uygulamalı geziler düzenledik. Yeni tarım uygulamaları hakkında üreticilerimizi bilinçlendirmek adına Tarım Fuarlarına katılımını sağladık.
- Kahta Badem Birliği ve Adıyaman Badem Araştırma Enstitüsü ile birlikte, badem yetiştiriciliği ve üretimlerle ilgili sorunlar konusunda, konusunda uzman eğitimcilerle eğitim çalışmaları düzenledik.
- Tütün alımı ile ilgilenen 5 firmanın temsilcileri ile üreticilerimizi bir araya getirerek, üreticimizin mağdur olmayacağı bir fiyatla, ürünlerinin satışı konusunda mutabık kalınmasını sağladık. Organik tütün tarımı konusunda gerekli girişimlerde bulunduk.
- Kahta Kaymakamlığı ve Kahta Ziraat Odası ile ortaklaşa hazırlanan ve GAP idaresi tarafından desteklenen proje ile 10 köyde 10’ar dekarlık nar kapama bahçesi kurulmasını sağladık.
Oda başkanlığımız İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliği ile Üzüm Sıkma Makine Projesi GAP başkanlığına sonulmuş olup halen proje hakkında sonuç beklenmektedir. Oda Başkanlığımız ve Adıyaman Üniversitesi ile ortaklaşan hazırlamış olduğumuz ZİHA (Zirai İlaçlama Hava Aleti) GAP başkanlığına sonulmuş olup proje hakkında sonuç beklenmektedir.
- Odamıza bağlı olarak çalışan tarımsal danışmanlarımız ve teknik personelimiz yılda ortalama 80 köy gezisi yaparak, yaklaşık 2500 çiftçimize teknik destek sağlamış ve sorunlarını çözümleri konusunda destek sunmuştur.  
- Adıyaman’da düzenlenen tarım fuarında stant kurarak çiftçilerimizin sorunlarını yüz yüze görüşerek, çözüm önerilerini paylaşma fırsatı bulduk.
Devletimiz tarım sektöründe girdi maliyetlerindeki artışlardan dolayı üretim yapmakta zorlanan çiftçilerimizin risk ve belirsizliklerini ortadan kaldıracak önlemler ve teşvikleri açıklayarak çiftçimizi rahatlatacak adımlar atmalıdır.
- Başta mazot, elektrik ve gübre fiyatları olmak girdi fiyatları indirilmelidir
- Yem fiyatları iyileştirilmeli ve hayvancılık yapan üreticilerimize süspansiyonlu yem kredisi verilmelidir.
- Ülkemizin ekonomisinin lokomotifi olan tarım sektörünün ayakta kalması üretimin devamı için yeni bir tarım ekonomik paket açıklanmalıdır.  
Yukarıda saydığım asli görevlerimiz dışında üreticilerimizin mağdur olmamaları ve rekabet güçlerini arttırmak adına, gerek yerel yöneticiler, gerekse politikacılarla sürekli iletişim halinde olduğumuzu ve sorunlarımızın çözümü konusundaki taleplerimizi her zaman canlı tutmaktayız. Ancak ülkemizin bulunduğu bu zor koşullarda elimizden geldiği kadar üretimimizi ve kalitemizi arttırmak durumundayız.
Bu bilinçle önümüzdeki 4 yıllık süreç içerisinde;
- Meyve bahçesi tesis kurulum çalışmalarını arttırma ve bahçe kuracak üreticilerimize uzun vadeli kredi sağlanması için girişimlerde bulunma, badem ve ceviz hasadı döneminde ithal ürünlerde gerçekleştirilen vergi oranını çiftçilerimizi mağdur etmeyecek seviyede tutmayı sağlama,
- Sebze ve meyve üretimlerini özendirmek ve bunların satışı konularında üreticilerimizi yönlendirme,
- Bağcılık, nar, zeytin üretim alanlarının modernize edilmesi, yeni kapama bahçelerinin kurulması ve badem işleme tesislerinde olduğu gibi, diğer ürünlerin işlenmesi için gerekli alt yapıların oluşturulmasını sağlama,
- Mevcut tarımı yapılan tarla ürünlerindeki verim artışları için teknik ve eğitim desteklerini arttırma,
- Paketleme, temizleme ve ürünlerin muhafazası için soğuk hava depolarının kurulması için girişimlerde bulunma,
- Uzun zamandır ilçemizde toplulaştırma faaliyetleri gerçekleştirmektedir. Toplulaştırma işlemlerin sorunsuz bir şekilde yürütülmesi için çiftçi ve muhtarlıklarımızdan görüş alarak yapılmasını sağlama,
- Sulama amaçlı barajların yapımı bitene kadar AKEDAŞ tarafından verilen tarımsal sulama elektriğinde indirim sağlanma ve bölgenin sulanması için çiftçiler tarafından kurulacak güneş enerji panellerinde %80 oranında hibe sağlama,
- Bölge çiftçilerimizin alın teri ile elde ettiği ege menşeli tütünün fiyatını çiftçilerimizi memnun edecek fiyatta satışını sağlamak için yetkililerle istişareyi sağlama,
- Üreticilerimizin ilettikleri sorunları çözmede yardımcı olma, gibi ana hedeflerimiz yer alacaktır.
Bize iletmiş olduğunuz sorunlar ve çözüm önerileriniz bir bakıma ülke ekonomisine katkı sunmaktadır. Bugüne kadar bize iletmiş olduğunuz sorunlar sayesinde ilerleme kaydedebiliyoruz. Bu nedenlerle başta muhtarlarımız olmak üzere, hem bu sorunları ilettiğiniz,  hem de çözüm önerileriniz ve katkılarınız için sizlere teşekkürlerimi sunarım.
9.’sunu yaptığımız Kahta Ziraat Odası Başkanlığı seçiminde sizlerden alacağım destekle, hedeflerimize daha kısa sürede ulaşacağımıza inanıyorum.
Şimdiden Kahta Ziraat Odası Başkanlığı seçiminin tüm üreticilerimiz için hayırlara vesile olmasını dilerim. Hepinizi en içten saygılarımla selamlıyorum” dedi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ın kongreye telekonferansla bağlanarak katılım sağlayan delegelere, yapılmakta olan seçimin tüm üreticilerimize hayırlı olmasını temennilerinde bulundu.
Seçimde tek aday olan mevcut başkan Fatin Rüştü Zorlu Turanlı katılım sağlayan tüm delegelerin oyunu alarak, tekrar Kahta Ziraat Odası Başkanı olup, güven tazeledi.
Kahta Ziraat Odası Yönetim Kurulu ise şu isimlerden oluştu: Fatin Rüştü Zorlu Turanlı (Başkan), Ömer Toprak, Nezif Şahin, İbrahim Erdoğan, Memet Nuri Tanyıldız, Necmi Taş, Ömer Arslan, Lezgin Hicri Toprak, Nizamettin Köroğlu, Cemal Bozan, Ali Doğan, Şeyh Mehmet Yavuz, Yüksel Erdem, Mahmut Günel, Recep Özkan, Ahmet Faruk Efendioğlu, İhsan Kaya, Ahmet Fatih Şimşek, Mustafa Kaya, Cihan Çelebi ve Muhamet Turanlı.
Haber: Şevket Bozkurt