1. HABERLER

  2. SİYASET
  3. Milletvekili Maçin, Kahta’da gazetecilerle bir araya geldi
Milletvekili Maçin, Kahta’da gazetecilerle bir araya geldi

Milletvekili Maçin, Kahta’da gazetecilerle bir araya geldi

HDP Şanlıurfa Milletvekili Nusrettin Maçin, Kahta Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti Başkanı Mustafa İşeri ve yönetim kurulu üyeleriyle bir araya geldi. .

A+A-


HDP Şanlıurfa Milletvekili Nusrettin Maçin, beraberinde HDP Adıyaman İl Eş Başkanı Zeliha Karınca, Kahta İlçe Eş Başkanları İsmet Taylan ve Abdulhakim Tanık ile birlikte parti olarak Kahta’da faaliyet gösteren Kahta Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti üyeleri ile bir araya gelerek, Adıyaman kamuoyunu yakından ilgilendiren tütün yasası ile ilgili fikir alışverişinde bulundular.

Ülke ve bölge genelinde sorunların olduğunu ifade eden Milletvekili Nusrettin Maçin, son günlerde Adıyaman ve ülke gündemini meşgul eden tütün meselesi ile ilgili açıklamalarda bulunarak, tütünün yasaklanması durumunda, üreticilerle beraber bölgedeki birçok esnafın da zarar göreceğini söyledi.

Milletvekili Maçin, “Adıyaman’ın birçok sorunu var. Ama en temel sorunlarından biri de çok büyük bir kesimi ilgilendiren ve büyük bir kesimin geçim kaynağı olan tütün meselesidir. Bu tütünün yasaklanması durumunda, sadece üreticiler zarar görmeyecek. Bu kentin esnafı da zarar görecek. Bu kent ekonomik olarak, sosyal olarak var olan sorunlarına yeni bir sorun eklenmiş olacak. Biz biliyoruz ki, bu tütün yıllardan beridir bu kentin en temel geçim kaynaklarından bir tanesidir. Bunun yasaklanılması kabul edilebilir bir durum değildir. Bizler HDP olarak nasıl ki her vatandaşın buğdayın, arpa ve mercimeğin gibi tarım ürünlerini üretme hakkı varsa aynı şekilde de bu tütünü de vatandaşımızın çiftçimizin üretme hakkı vardır. Bunun yasal güvence altına alınması gerekiyor. İkinci bir husus ise her tarımsal ürün ile ilgili tavan fiyat politikası var. Bunun da yıllık olarak belirlenmesi lazım. Şimdi bakıyoruz 2002'den bu yana cidden Türkiye'de bu sektörle ilgili hem üretici bazında, hem üretim tonajı bakımından, hem de çiftçi sayısı bakımından çok korkunç düşüşler vardır. Öyle gösteriyor ki, Türkiye bu sigara tekellerinin denetimine tamamen girmiş ve bağımlı hale gelmiştir. Türkiye'nin yerli tütünü yüzde 15 civarındadır. Yüzde 85’i ise bu kartellerin elindedir. Şimdi bir düşünün. Bu toplumun payını, bu öz üretiminin yüzde 85’i tekellere teslim etmişsin. Yüzde 15'ini ise politik ayak oyunlarıyla yasaklamaya çalışıyorsun. Sadece Adıyaman üreticisi bununla geçinmiyor ki. Sadece İstanbul’da 26 bin esnaf bu tütün ile iş yapıyor. Evine ekmek götürüyor. Bu sorun sadece buradaki üreticilerimizin sorunu değil. Sadece HDP'nin sorunu değil. Bu kentin sorunudur. Aynı zamanda bu yönetimin sorunudur. Bizler eğer bugün tütünümüze sahip çıkmazsak, yarın başka şeylerimize de sahip çıkamayız. Bu nedenle esnafımızın da, üreticimizin de, sivil toplum kuruluşlarının da duyarlı olması gerekir” diye konuştu.

Kahta Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti Başkanı Mustafa İşeri ise, ziyaretlerinden dolayı HDP Şanlıurfa Milletvekili Nusrettin Maçin ile HDP’li il, ilçe eş başkanlarına teşekkür etti.

Haber: Şevket Bozkurt