1. HABERLER

  2. YAŞAM
  3. Enkaz altındaki canlılar yapay zeka ile tespit edilecek
Enkaz altındaki canlılar yapay zeka ile tespit edilecek

Enkaz altındaki canlılar yapay zeka ile tespit edilecek

Adıyaman Üniversitesi tarafından hazırlanan TÜBİTAK projesi destekleme hakkı kazandı..

A+A-

 

Adıyaman Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Ferdi Doğan’ın araştırmacı olarak yer aldığı “Görüş Alanı Dışındaki Canlıların Lazer ve Ses Sinyalleri Kullanılarak Yapay Zeka ile Tespiti” adlı proje, “TÜBİTAK 1001 Deprem Bölgesi Üniversiteleri Özel Çağrısı-BİNBİRÇABA” kapsamında destek almaya hak kazandı.
Proje kapsamında geliştirilecek olan “Canlı Tespit Sistemi” ile arama kurtarma ekipleri deprem sonrası hızlı bir şekilde daha fazla kişiye ulaşabilecek ve 72 saat içinde birçok hayat kurtarılacak.
Mevcut teknolojilerdeki sınırlılıkların üstesinden gelmek amacıyla lazer ve ses dalgaları kullanılarak hazırlanan “Canlı tespit Sistemi” ile görüş alanı dışında kalan canlıların tespiti için yeni bir teknoloji geliştirilmesi hedefleniyor. Bu sistem, enkaz altındaki kişilerin yaşam tahminini hızlı ve etkili bir şekilde yapabilme kabiliyetine de sahip olacak. Dolayısıyla, projenin hayata geçirilmesi ile birlikte acil durum yönetimi ve felaket sonrası canlı aramada önemli bir süreç ortaya konulmuş olacak.
Projede görev alan akademisyenler tarafından yapılan açıklamada, farklı materyaller üzerinde yapılan çalışmalarda canlı doku ve cansız materyallerin tespiti yapılarak umut verici sonuçlar elde edildiği bildirildi.
Haber: Şevket Bozkurt