1. HABERLER

  2. KÜLTÜR-SANAT
  3. Yüzen adalar projesi desteklenmeye değer görüldü
Yüzen adalar projesi desteklenmeye değer görüldü

Yüzen adalar projesi desteklenmeye değer görüldü

Adıyaman'ın Çelikhan ilçesi Çat Barajı’nda bulunan yüzen adaları yaşatmaya yönelik Adıyaman Üniversitesi tarafından hazırlanan proje, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından desteklenmeye değer görüldü..

A+A-

 

Çat Barajı’ndaki doğa şaheseri yüzen adaların yok olmasını önlemek ve yeniden canlandırılmasını sağlamak amacıyla hazırlanan proje ile ilk aşamada 300 metrekare alanda bulunan ada, korumaya alınacak.
Proje kapsamında yüzen adaların 1950'li yıllarda sahip olduğu su seviyesine ulaştırılması ve 30 dekarlık alana kadar genişletilmesi planlanmakta.
Proje ile ilgili açıklamalarda bulunan Proje Koordinatörü ADYÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Akca, yüzen adaların ihyası ile Adıyaman’ın ulusal ve uluslararası turizm potansiyelinin geliştirilmesinin hedeflendiğini ifade etti.
Prof. Dr. Akca: “Yüzen adaların korunması ve yeniden eski görkemine kavuşturulması, iklim değişikliğinin etkisinin azaltılmasına da ciddi katkılar sağlayacak. Bu adaların, iklim değişikliğine yol açan atmosferdeki karbondioksiti organik karbonlar sayesinde tuttuğu ve bunun sonucunda atmosferin korunduğu belirlendi. Üniversite projeden elde edeceği deneyim ile diğer ülkeler için de referans bilgi sağlamış olacak. Projemiz estetikten ziyade iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir rol oynayacak. Projemiz, Türkiye’de benzeri olmayan örnek bir proje özelliği taşımaktadır” dedi.
Haber: Şevket Bozkurt