1. HABERLER

  2. EKONOMİ
  3. Belediyelerin yenilenebilir enerjiye geçişi hızlanmalıdır
Belediyelerin yenilenebilir enerjiye geçişi hızlanmalıdır

Belediyelerin yenilenebilir enerjiye geçişi hızlanmalıdır

Güneydoğu Enerji Araştırmaları Derneği (GEADER) Başkanı Ömer Çelebi, belediyelerin yenilenebilir enerjiye geçişlerinin hızlanması gerektiğini ifade etti..

A+A-

 

Enerji dönüşümünün ve iklim değişiminin kaçınılmaz olduğu bu yeni dönemde kamu kurum ve kuruluşlarının özellikle de belediyelerin yenilenebilir enerji kullanımının öneminden bahseden Güneydoğu Enerji Araştırmaları Derneği (GEADER) Başkanı Ömer Çelebi; “Yerel yönetimlere büyük bir sorumluluk düşüyor. Çünkü enerji sarfiyatı yüksek miktarda olan belediyelerin (idari ve teknik binalar, park bahçe aydınlatmaları, arıtma tesisleri, su pompaları vb. enerji giderleri) temiz ve yenilenebilir enerjiye geçişi ile Türkiye’nin enerjideki dışa bağımlılığının azaltılmasına katkı sunmakla beraber kuruma yeni ve sürdürülebilir bir finans kaynağı açacaktır” dedi.
Başkan Çelebi, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Lisanssız elektrik üretim yönetmeliği belediyelere öz tüketim modeli ile yenilenebilir enerji kurma imkânı sunuyor. Hem belediyelere ait tüm tüketimler yenilenebilir enerji kaynağından sağlanacak hem de aynı misli enerji satışı ile belediyelere ek gelir getiren bir finans kaynağı olacak. Ayrıca enerji santraline uygun yer bulamayan yerel yönetimler için yönetmelikte yapılan değişiklerle sadece imar sınırlarında değil, Türkiye’nin farklı dağıtım bölgelerinde santral kurmanın önü de açıldı. Dernek olarak yaptığımız araştırmalarda son dönemlerde belediyelerin özellikle güneş enerji santrali kurulumuna yoğunlaştığını görüyoruz. Örnek vermek gerekirse Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından yaklaşık 18 MW’lık yapımı tamamlanan ve faaliyete giren güneş enerji santrali kentin sosyo-ekonomik yapısına katkı sunmakla beraber Türkiye’nin enerji politikalarına, karbon emisyonlarının azaltılmasına önemli iyileşmeler sağlayacaktır. Bu nedenle enerji yoğun tüketimi olan belediyelerin yenilenebilir enerji geçişi hızlanması gerekmektedir” dedi.
Haber: Şevket Bozkurt