1. HABERLER

  2. SİYASET
  3. Başkan Çetinkaya’dan Başkan Turanlı’nın iddialarına yanıt
Başkan Çetinkaya’dan Başkan Turanlı’nın iddialarına yanıt

Başkan Çetinkaya’dan Başkan Turanlı’nın iddialarına yanıt

AK Parti Kahta İlçe Başkanı Osman Çetinkaya, parti binasında düzenlediği basın toplantısında, Kahta Belediye Başkanı İbrahim Yusuf Turanlı’nın “AK Parti ve Bağımsız Belediye Meclis Üyelerinin ek bütçe talebine red oyu vererek belediyenin ilçeye yapılması gereken hizmeti engellendikleri” iddialarına yanıt verdi. .

A+A-

AK Parti Kahta İlçe Başkanı Osman Çetinkaya, konuşmasında; “Birçok konuda algı oluşturmak isteyen Kahta Belediye Başkanı’na cevaben bir basın açıklaması yapılması ve halkımızın doğru bilgilendirilmesi gereği hâsıl olduğundan işbu açıklamayı basına ve kamuoyuna beyan etmekteyiz. 

Mevcut belediye başkanı, 2019 yılı 31 Mart seçimlerinden sonra yaklaşık 4,5 yıldır sürdürmüş olduğu belediye başkanlığını ne yazık ki algı ile yönetmiştir. Dört buçuk yıldır yaptığı gibi bugün de hizmet yerine yine algı siyasetine başvurmuştur.
Biz AK Parti grubu olarak bugüne kadar meclise gelen bütçeler dahil gündem maddelerinin çoğunu Kahta halkımızın menfaatini hedefleyerek onayladık. Ama buna rağmen hala ‘Ak Parti grubu beni engelliyor’ algısı ile kamuoyunu yanıltmakta, yalanının arkasına saklanıp idarecilik beceriksizliğini örtmeye çalışmaktadır.
Kıymetli Kahta halkımız bilmeli ki; 
Biz AK Parti grubu olarak sadece 2022 yılında 188 Milyon, 
2023 yılında ise 293 milyonluk bütçeyi onayladık. 
1 Eylül itibarı ile 2023 bütçesinden 270 milyonluk harcama bilakis başkan tarafından yapılmıştır.
AK Parti grubu olarak yaklaşık son bir buçuk sene içinde mevcut başkana 481 milyon TL harcama yetkisi verdik. Süreci incelediğimizde 481 milyonluk bütçenin 458 milyonunu belediye başkanının harcadığını görmekteyiz.
Kıymetli Kahtalı hemşerilerimiz, AK Parti cenahı olarak biz gerçekleşen bu harcamaların yetkisini mevcut belediye başkanına verirken; Yavuz Selim ve Girne Mahallelerini duman altında bırakan Kahta Belediyesi’nin çöp döktüğü alanın her yıl yanması ve halk sağlığımızın tehdit edilmesi için vermedik. Bütçeyi harcama yetkisinde sayın başkana onay verirken milyonluk yatırım yaparak ilçemize kazandırdığımız arıtma tesisine rağmen Kâhta halkımıza çamurlu ve tüketime uygun olmayan sözde içme suyunun bu şartlarda verilmesi içinde onay vermedik.  
Biz bu harcama yetkisini verirken Kahta’mızın gerek sokakları çöplükten, pislikten geçilmez hale gelsin diye yahut Kahta’mızın yollarının çukurlardan geçilmez hale gelsin diye vermedik. Ayrıca kaçak yapılarla istikbalde yaşanacak bir depremde bu şehrin kimseye mezar olması içinde vermedik. 
Biz mevcut belediye başkanına bu parayı Kahta'ya daha temiz bir hava, daha temiz bir su, daha temiz sokaklar, düzgün yollar, yeşil alanlar ve mesire alanları oluşturulsun çevre korumasıyla halk sağlığı korunsun diye verdik. Biz bu bütçeyi fakir ve hakir görünenler kollasın, sahip çıkılsın diye verdik. Başarısızlığının üstünü örtmek için bahaneler aramaktadır. Ama hemşerilerimiz artık her şeyin farkında olduğu için algı çalışmaları karşılık bulmamaktadır.
Sayın belediye başkanı halkın takdirine bırakıyoruz ifadesiyle yaptığı paylaşımlarla oluşturmak istediği ‘AK Parti sosyal yardım kartlarına yardım yatırılmasını istemiyor’ algısını red ediyor sosyal yardımlaşma marifetiyle ihtiyaç sahiplerine en doğru ve en hızlı şekilde ulaşan, sahiplenen ve destekleyenin partimiz olduğunu tekrar hatırlatmaktayız. Ayrıca günümüzün ihtiyaç sahiplerinden en büyük kesimini depremzede vatandaşlarımız oluşturmaktadır. Hükümetimiz gerek devlet bütçesiyle, gerek kamu kurumlarının gücüyle, gerek bağışlarla depremzedeler için yaptığı konteyner kentler geçici ve kalıcı konutlar, kamuoyunun malumudur. Ancak hem partimiz hem de Kahta’da yaşayan vatandaşlarımız mevcut belediye yönetiminin depremzedeler için ne tür yardım ve hizmetlerde bulunduklarını merak etmektedir. Oysa biz bütçeyi onaylarken olası bir ihtiyaçta halkımıza bu bütçenin harcanması için onay vermiştik. Büyük felaket geçiren Kahta ve Adıyaman halkımıza bir sıcak çorba dağıtabilsin diye onay vermiştik. 
Makarnacı diyerek ihtiyaç sahiplerini küçümseyen bir ideolojik ittifakın ihtiyaç sahiplerine yardım etmek istemesi ve bunu sözde AK Parti tarafından red edildiğinin beyanı bir akıl tutulmasıdır. AK Parti sosyal devlet bilinciyle Sosyal Yardımlaşma Vakfı marifetiyle yardımlarını sürdürecektir. 
En kötü günlerde bu halka bir tas çorba ikram edemeyenlerin bugün kalkıp sosyal yardım kartı adı altında seçmen hedefine, ihtiyaç sahiplerini koyması siyaset etiği ile bağlaşmamaktadır. Mevcut belediye başkanı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanına Kâhta’da miting tertip etmekle meşgulken biz bakanlarımızla beraber depremzedelerimizin acısını paylaşıyor ve yaralarını sarıyorduk. Deprem öncesi ve sonrasını seçildiği günden bugüne sayın başkanı değerlendirdiğimizde sınıfta kaldığına vatandaşlarımızla beraber şahitlik etmekteyiz. 
Ayrıca belediye meclisinden şöyle bir talepte bulunayım nede olsa kabul edilmeyecek mantığı ile gündemine sadece siyaset alan belediye başkanı iddialarında haklıysa gündemsiz gerçekleştirdiği geçmiş belediye meclis toplantılarında bütçe oluşturmak için neden bir gayret sarf edip bir girişimde bulunmadı? Kahta Belediye Meclisi AK Parti gurubuna rağmen yaz aylarında ilaçlama adı altında milyonluk alımlar tertip eden, tonlarca çay şekeri alımı yapan İbrahim Yusuf Turanlı bütçenin yetmeyeceğini sosyal yardım kartı gibi bir çok kalemde belediyenin yetersiz kalacağını bilmiyor muydu? Olmayan imkânları talep etmek siyasetten ibarettir. Ancak bu siyaset hizmet bekleyen halkımıza büyük bir ihanet içermektedir. 
Biz AK Parti grubu olarak red edilen gündem maddeleri ile ilgili olarak gerekçelerimizi her zaman açıkladığımız gibi bugün de red ettiğimiz ek ödenek ile ilgili maddeyi açıklıyoruz.
Plan ve bütçe komisyonu üçü AK Parti’den, ikisi de Saadet Partisi’nden olmak üzere beş üyeden oluşmaktadır. AK Partili iki komisyon üyemizin birisinin taziye diğerinin de hastası olması nedeniyle, mazeret dilekçeleri başkanlığa verilmişti. Ancak mevcut başkan bunu kabul etme lütfünde dahi bulunmamıştır. 
Bunun üzerine meclis toplantısının bir kaç gün ertelenip komisyonun raporunu hazırlaması için süre istendi, buna da ne yazık ki olumlu cevap verilmedi. Meclis idaresine aykırı bir istekle belediye başkanı ‘Bizim getirdiğimiz bütçeyi hiç itiraz etmeden onaylayın, sene sonunda denetim komisyonunda ödemelerimizi incelerseniz’ talebinde bulunmaktadır. 
Sayın başkan son iki yılda ki denetim raporunda belirlediğimiz hangi konuda gerekeni yaptınız? 2021 yılında denetim komisyonu raporunda geçen maddelerle ilgili olarak herhangi bir sorumlu buldunuz mu?
2021 yılı denetim raporunda geçen yaklaşık 15 ton şekerin, yaklaşık 5 ton çayın ve yine 8850 kişiye vermiş olduğunuz yemeğin,117.000 TL’lik kuruyemişin, 151.000 TL’lik tatlının sorumluları ile ilgili ne gibi bir işlem başlattınız. Doğrudan alımlarınızın tamamına yakınını eşik değerlerin altında bilerek, bırakarak belediyemizi uğratmış olduğunuz zarar ile ilgili sorumlu bulabildiniz mi?
2023 yılı içerisinde yaklaşık 10 milyon TL’lik haşere ile mücadele için aldığınız ilaç alım ihalesini yaparken AK Parti meclis üyelerimizin bütün uyarılarına rağmen yanı başımızdaki Adıyaman’ın yüzölçümü yaklaşık 4 kat Kâhta’dan büyük olmasına rağmen 4 milyona ihaleye çıkarken hiçbir sorumlu buldunuz mu? Belediyenin sosyal kart uygulaması ile ilgili komisyon kuralım teklifine neden olumlu yanıt vermediniz?
Toplanmayan çöpler, akmayan sular akınca da çamurlu akan su ve çöp alanındaki söndüremediğiniz yangın ile ilgili sorumlu bulabildiniz mi? Deprem döneminde yerle yeksan olmuş başta il merkezimize ve hemşerisine 1 kap çorbayı neden çok gördünüz?
Plan ve bütçe komisyonun çalışamadığı için rapor hazırlayamamış olması ve yukarıda açıklamış olduğumuz sebepler olmasına rağmen tüm iyi niyetimizle artan maaşlar nedeniyle personel ve sigorta giderlerini kabul edeceğimizi beyan etmiştik. 
Bunun üzerine başkan buradan bir mağduriyet çıkarmak için belediye avukatına ve muhasebe müdürüne, meclisin bütçeyi kısmen onaylama ve başkanın sunduğu rakamları değiştirme yetkisinin olmadığını konusunda açıklama yapmalarını istemiştir. Sonuç olarak sadece son bir buçuk yılda 481 milyon bütçe göz önünde bulundurulduğunda ne yazık ki Kahta hak ettiğini ve payını mevcut belediye başkanından alamadığına üzüntü ile şahitlik etmekteyiz. Algı operasyonuyla AK Parti’nin Kâhta’da yardım yapmak istemediği algısı oluşturmak isteyenleri Sosyal Yardımlaşma Vakfı’na davet ediyor ve yapılan yardımların istatistiklerini incelemelerini öneriyoruz. Bu halka hizmet konusunda kendilerine de örnek teşkil edecektir. Ayrıca başkanın gündemi Kâhta halkının gerçek ihtiyaçları ve seçim döneminde verdiği vaatleri olmalıdır. AK Parti’nin algı siyasetiyle yıpranamayacak kadar tecrübeli ve güçlü bir parti olduğunu hatırlatır sayın başkanı hizmete davet ediyoruz” dedi.
Haber: Şevket Bozkurt